Szakértelem diszkrécióval

  • Tapasztalattal 1984 óta
  • Festmény, szobor, műtárgy
  • Felkutatás gyűjtőknek
  • Garancia, diszkréció

A szakértő

Az BudapestAukcio online vezető szakértője kovacsdr. A név fogalom a szakmában. Őt kérdeztük arról, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki hiteles szakvéleményt tudjon mondani egy-egy festményről?

Elhunyt édesapám, festmény, grafika és szobor igazságügyi szakértő és neves műgyűjtő volt. Alkalmazottja illetve tanítványa volt Fertőszögi Péter, Einspach Gábor is. Gyerekként a családi gyűjtemény kvalitásos festményei vettek körül. Szobám falán Patkó Károly, Paizs Goebel Jenő, Czigány Dezső képei mellett Mednyánszky László Aba-Novák Vilmos és Vaszary János művei függtek. Nem csoda, hogy a festmények és műtárgyak iránti érdeklődés végigkísérte életemet.

Az, hogy ilyen biztonsággal tudom felismerni a különböző festők műveit, és hogy meg tudom különböztetni az eredetit a hamisítványtól, az elsősorban a neveltetés, az önképzés és gyakorlat eredménye. Látni és "megtanulni" kell rengeteg festményt: a magyar árverések anyagától kezdve az összes magyarországi múzeum gyűjteményén keresztül a külföldi képtárakig és aukciós házakig. Ehhez évtizedekben meghatározható idő és tanulás kell. 1976 óta járom a múzeumokat és aukciókat.

Korábban árveréseket - állami monopóliumként - csak a Bizományi Áruház Vállalat tartott, amelynek árverésein ott voltam. Ezzel függ össze hogy a Bizományi Áruház évtizedes tapasztalatú festmény becsüsének tudását is hasznosítottam. 1979-től jártam az Ecseri (mai Nagykőrösi úti) piacra, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzek, amely a műgyűjtés kevéssé elegáns módját korán megmutatta. 1984 óta foglalkozom tudatosan festménygyűjtéssel. Ezzel összefüggésben ma a Szépművészeti Múzeumban dolgozó több kutatót is foglalkoztattam.

Festmény- és műtárgybecsüs szakképesítéssel rendelkezem. Az elmúlt 34 év hazai szakmai gyakorlata során több ezer festmény illetve szobor eredetiség és ár meghatározását végeztem el. Teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a festmény és szobor szakterületen, a nemzetkőzi és magyar aukciós árak alapján történő szakértés területén, alapos szakmai felkészültséggel és gyakorlattal rendelkezem. Nagyon fontos, hogy a festők munkáit a lehető legalaposabban ismerjem és szakvéleményemet analógiákkal és összehasonlító árakkal támasszam alá.

Az elmúlt évtizedekben sokat utaztam, hosszabb időt töltöttem New Yorkban illetve Londonban. Külföldön a legfontosabb feladatot számomra az ottani műkereskedelem és a múzeumok anyagának megismerése jelentette. Külföldi tanulmányútjaimról hazatérve a legsúlyosabb csomag mindig tömve volt a hazahozott szakkönyvekkel és katalógusokkal. Tulajdonképpen a fenti ismeretek katalogizálását jelenti, hogy létrehoztam Magyarország legnagyobb festmény-grafika-szobor adatbázisát, amely több mint 4 millió tételt tartalmaz.

Látogasson el virtuálisan galériánkba