Éber II. Sándor művei

Éber II. Sándor (1909-1985)

Életrajz

Magyar festőművész, pasztell, grafikus művész
Baja, 1909 - Baja, 1985

Ifj. Éber Sándor művészeti tanulmányait édesapja mellett kezdte. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1927-1931 között Rudnay Gyula tanitványa volt, aki már ekkor felhívta figyelmét a pasztellkrétára.
1940-től szinte kizárólag pasztellkrétával dolgozott. Műcsarnokban, Nemzeti Szalonban és az Ernst Múzeumban rendezett tárlatokat.
1931-ben római ösztöndíjjal tanult. Több európai országban és Egyiptomban járt tanulmányutón. Táblaképeit olaj, tempera-,akvarell- és pasztell technikával festette. Témáit szűkebb hazája, a Duna világa, az ártéri erdők, morotvák és az öreg halászok életéből meríti. Alkotásai az örök természet mozdulatlan szépségét sugározzák. De ahogyan a század elkomorul, feszültebbé válik ifj. Éber Sándor művészete is.
1969-ben így ír: "Az ősi vízimalmokat már csak képeim idézik. A Vöröshíd ívét ledöntötte a jeges ár. Faragott, büszke nyakú halászbárkák sorából csak egyet ringat már a Sugovica. Sietnem kell, szabályozzák a Dunát."

Ifj. Éber Sándor négy évtizeden keresztül gondozta édesapja művészi hagyatékát és a különböző ritkaságokat őrző Éber-gyűjteményt, folytatva a néprajzi tárgyak gyűjtését.
Mesterei:
id. Éber Sándor, Rudnay Gyula

Lexikális referencia

Magyar: Magyar Festők Grafikusok Lexikona: 1/214